Advertisement

Αυτός είναι ο Σέρσε Κόσμι


Φήμες θέλουν τον Ιταλό τεχνικό να είναι εκ των υποψηφίων για τον πάγκο του ΠΑΟΚ και το Gazzetta.gr γράφει για την προσωπικότητα, το... ελληνικό παρελθόν και την καριέρα του.

Είναι η δεύτερη φορά που ο 54χρονος ακούγεται για ελληνικό κλαμπ, αφού στις αρχές του 2011 έπαιξε δυνατά για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Καβάλας. Τόσο δυνατά που μάλιστα είχε βρεθεί στη χώρα μας, αν και το deal δεν έγινε ποτέ. Ο ίδιος ποτέ δεν έκανε πρωταθλητισμό και η μοναδική «κούπα» που έχει στη συλλογή του είναι ένα Intertoto με την Περούτζια (2004). Ο ίδιος το παραδέχθηκε αυτό στις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με το σενάριο για τον ΠΑΟΚ. «Δεν είμαι για πλούσιες ομάδες και οι Ρώσοι έχουν πολλά λεφτά. Δεν ξέρω αν μου ταιριάζει το πρότζεκτ»...



Προσωπικότητα
Εξαιρετικά δημοφιλής είναι στην Ιταλία ο Κόσμι κυρίως για τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια των αγώνων, γεγονός που τον φέρνει πολύ κοντά με τους οπαδούς. Χαρακτηριστικό είναι το καπελάκι του εκάστοτε συλλόγου που συνηθίζει να φοράει, το οποίο μάλιστα φέρει την υπογραφή του, αν και δεν μένει για πολύ στο κεφάλι του καθώς πληρώνει συχνά την ένταση που βγάζει στα ματς! Στα highlights συμπεριλαμβάνονται το... γούρλωμα των ματιών, οι κλοτσιές και οι χειρονομίες που δεν γίνεται να περάσουν απαρατήρητες. Θεωρείται ένας από τους πιο παθιασμένους τεχνικούς στη γειτονική χώρα, ενώ έχει εμπνεύσει ουκ ολίγες φορές τον κωμικό Μαουρίτσιο Κρότσα για μιμήσεις.

Ελληνικές συναντήσεις
Ο Ιταλός προπονητής είχε για 3,5 χρόνια υπό τις οδηγίες του τον Ζήση Βρύζα, με τον νυν πρόεδρο του ΠΑΟΚ να περνάει ίσως την καλύτερη φάση της καριέρας του στην Περούτζια, ενώ είχε έρθει αντιμέτωπος και με ελληνική ομάδα στην Ευρώπη. Στους ομίλους του Champions League τη σεζόν 2005-06, όταν ήταν στον πάγκο της Ουντινέζε, είχε νικήσει στο «Φρίουλι» (3-0) και στο ΟΑΚΑ (1-2) τον Παναθηναϊκό, με τον Βιντσέντζο Ιακουίντα να είναι εκείνη την εποχή σε εξαιρετική κατάσταση.

Η ιστορία
Γεννήθηκε το 1958 στο Πόντε Σαν Τζοβάνι, μια μικρή περιοχή στην Περούτζια. Ο πατέρας του ήταν φανατικός οπαδός του Φαούστο Κόπι, πρωταθλητή της ποδηλασίας και όταν ο αδερφός του, Σέρζε, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αγώνα, έδωσε το όνομα στον γιο του.

Ο Κόσμι εργάστηκε εννιά χρόνια ως δάσκαλος σε δημοτικό, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του έπαιζε ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο στις τοπικές Ντερούτα, Κανάρα, Σπέλο και Ποντεβέκιο, ως μέσος. Η προπονητική του σταδιοδρομία ξεκίνησε στα τέλη του 1980 στην Ελέρα, ως τεχνικός της ομάδας u-18, ενώ το ντεμπούτο ως πρώτου προπονητή ήρθε δέκα χρόνια μετά, όταν προσλήφθηκε από την Ποντεβέκιο, ερασιτεχνική ομάδα της γενέτειράς του Πόντε Σαν Τζοβάνι.

Ο Κόσμι πήρε προαγωγή από την Prima Categoria, η οποία ήταν το τέταρτο επίπεδο των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων στην Ιταλία, στη Serie D μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, αναλαμβάνοντας τα ηνία της Αρέτσο, την οποία οδήγησε στην C1 έχοντας πέντε εξαιρετικές σεζόν.

Τότε τράβηξε το βλέμμα του επιχειρηματία και αθλητικογράφου Λουτσιάνο Γκαούτσι και το 2000 βρέθηκε στο τιμόνι της Περούτζια στη Serie A! Κάθισε στον πάγκο της ομάδας, με την οποία κέρδισε ένα κύπελλο Intertoto, ενώ έδειξε τις ικανότητές του στο κοουτσάρισμα. Το 2004 άφησε την Περούτζια για την Τζένοα, η οποία βρισκόταν στη Serie B και είχε ξεκάθαρο στόχο την επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια. Έναν χρόνο μετά κατέκτησε το πρωτάθλημα στη δεύτερη κατηγορία, όμως έφυγε ύστερα από διαμάχη με τον πρόεδρο των Ροσομπλού, Ενρίκο Πρετσιόζι, λίγο πριν ο σύλλογος βρεθεί στην C1 έπειτα από καταδίκη για οικονομικές απάτες.

Μετά το επιτυχημένο πέρασμα από την Τζένοα, πέρασε σε υψηλότερο επίπεδο υπογράφοντας στην Ουντινέζε και αντικαθιστώντας τον Σπαλέτι, ο οποίος είχε οδηγήσει τους Φριουλιάνι στα προκριματικά του Champions League. Ο Κόσμι ολοκλήρωσε τη δουλειά στέλνοντας την Τζεμπρέτε στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης, αποκλείοντας την Μπράγκα στα νοκ άουτ. Παρά το δυνατό ξεκίνημα, η θητεία του στο Φρίουλι δεν κράτησε πολύ, καθώς μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων στο πρωτάθλημα αλλά και ο αποκλεισμός στο Champions League τον έφεραν στην έξοδο στις 10 Φεβρουαρίου του 2006.

Υστερα από έναν χρόνο, στις 28 Φεβρουαρίου του 2007 ανέλαβε την Μπρέσια, που αγωνιζόταν στη Serie B, οδηγώντας την ομάδα σε νίκη 3-1 κόντρα στη Γιουβέντους, όμως απολύθηκε το 2009. Τον Οκτώβριο επέστρεψε στη Serie Α με τη Λιβόρνο, η οποία είναι η τελευταία ομάδα που έχει προπονήσει μέχρι σήμερα. Στο ντεμπούτο του πήρε μεγάλη νίκη κόντρα στη Ρόμα (1-0).

Παρά τα καλά αποτελέσματα τη σεζόν 2009-10 με τη Λιβόρνο, αποτέλεσε παρελθόν στις 24 Ιανουαρίου μετά την εντός έδρας ήττα (0-2) από τη Νάπολι εξαιτίας διαφωνίας με τον πρόεδρο Άλντο Σπινέλι. Δύο μέρες μετά, οι δύο άνδρες είχαν τετ α τετ για να να ξεκαθαριστεί η κατάσταση, ειδικά μετά την έντονη κριτική των οπαδών, για τον τρόπο που ο Σπινέλι χειρίστηκε το θέμα. Δύο μέρες μετά αποφασίστηκε ότι η παραίτησή του δεν θα γινόταν δεκτή και ότι θα επέστρεφε άμεσα στον πάγκο του συλλόγου.

Επέστρεψε στη... δράση στα τέλη Φεβρουαρίου του 2011 αναλαμβάνοντας τον ηλεκτρικό πάγκο της Παλέρμο όντας ο αντικαταστάτης του Ντέλιο Ρόσι μετά από ένα 0-7 από την Ουντινέζε. Στους Ροζανέρι βρήκε πρώην παίκτες του όπως τους Μίκολι, Λιβεράνι όμως μετά από 3 ήττες και μόλις μία νίκη κόντρα στην Μίλαν απολύθηκε από τον Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι μετά από ένα 4-0 από την Κατάνια στο σικελικό ντέρμπι. Στις 4 Δεκεμβρίου ανέλαβε την Λέτσε και παρότι πάλεψε μέχρι το τέλος παίρνοντας ακόμα και 1-1 από την Γιουβέντους στο Τορίνο, δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο. Τον Ιούνιο του 2012 ανέλαβε τη Σιένα, όμως απολύθηκε τον Δεκέμβριο...

Follow me: Giorgio_Oddo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου